wtorek, 5 maja 2015

Masło orzechowe

                                 MASŁO ORZECHOWE            


Każdy z nas ma swoje ulubione przekąski, na widok których nie może oderwać wzroku. Często, to właśnie one doprowadzają do nie powodzenia diety. 
W dzisiejszym poście zaproponuję Wam łatwy przepis na domowe masło orzechowe, które jest idealnym sposobem na zdrowy, niewymuszony snack. Gwarantuję, że w połączeniu z owocami leśnymi stanowi świetny deser, a jeżeli macie ochotę na małe szaleństwo o poranku, posmarujcie nim pieczywo pełnoziarniste, wafle ryżowe bądź deseczki. Znakomitym dodatkiem do kanapki z masłem orzechowym będzie domowa konfitura :)




Przepis:
z podanej ilości produktów dostaniecie słoik masła orzechowego


  • 500 gram orzechów ziemnych
  • sól morska(do smaku)
TAK! Przygotowując masło orzechowe nie dodajemy ŻADNYCH dodatkowych tłuszczy, dlatego jest tak zdrowe. Sama natura :)

Kochani pamiętajcie, że orzechy same w sobie są słone, więc zbędna będzie większa ilość soli, która nie sprzyja zdrowej diecie.

Wykonanie:

Zaczynamy od obrania orzechów, następnie wykładamy je na blaszce, którą kolejno włożymy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pozostawmy blachę na ok. 10-15 minut w piekarniku. Kolejny krok wymaga cierpliwości, gdyż musimy poczekać aż orzechy wystygną. Jeżeli zdejmiemy je z nagrzanej blachy nie powinno to potrwać dłużej niż 15-20 minut. Ostatnim krokiem będzie miksowanie orzechów, robimy to tak długo aż masa będzie kremowa. Możemy zakończyć ten proces, gdy w mikserze pozostaną małe kawałki orzechów, takie masło będzie crunchy. Ja jednak preferuję, gdy moje masło orzechowe ma idealnie gładką konsystencję. Po upływie kilku godzin masa wydzieli naturalny olej. 
Gdy będziecie sięgać po porcję naturalnego masła orzechowego, zamieszajcie je, aby tłuszcz przeniknął przez pozostałą część masy znajdującej się w pojemniku, w ten sposób nigdy nie będzie zbyt suche.
SMACZNEGO! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz