środa, 13 maja 2015

#kasza #obiad #15minut


Drodzy, w dzisiejszym poście pragnę Wam  przedstawić pyszny, pożywny obiad, który przygotujecie w 15 minut.
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze miałam problem z wykonaniem dania w czasie podawanym w przepisie, dlatego też moje autorskie dania staram się udoskonalać w taki sposób, abym osiągnęła jak najlepsze efekty nie tylko w smaku, ale także w szybkości, łatwości oraz czystości przygotowań.
Osobiście jestem ogromną fanką potraw z jednego garnka, co z pewnością zauważycie w systematycznie pojawiających się postach. W moim garnku czy też patelni pojawiają się zestawy, które są ściśle uwarunkowane stanem lodówki. Zachęcam Was do własnych kombinacji, a tymczasem proponuję wyjątkową kaszę perłową





Składniki na 2 porcje:
>jedna pietruszka(średniej wielkości)
>3/4 zielonego ogórka
>garść liści selera naciowego
>2 średniej wielkości pomidory
>torebka kaszy perłowej
>wędzony łosoś/tuńczyk w sosie własnym
>1/4 czerwonej cebuli
>olej rzepakowy
>sól, pieprz, oregano, tymianek do smaku

>cytryna(tylko do wersji z łososiem)

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę, którą włożymy na 15 minut do gotującej się wody.
Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na bardzo cienkie paski, najlepiej skorzystać przy okazji tej czynności z obieraczki.
Kroimy pomidory w małą kostkę, dzięki czemu szybciej je zmielimy przygotowując sos.
Miksujemy pomidory, cebulę oraz pietruszkę, tak długo aż pomidory będą miały konsystencję sosu. Dodajemy sól, pieprz oraz olej rzepakowy, po czym mieszamy wszystkie składniki.
Tak przygotowany sos przekładamy na suchą, rozgrzewającą się patelnię.
Gdy sos lekko się podgrzeje dodajemy do niego wcześniej pokrojonego ogórka oraz liście selera naciowego. Dusimy ok. 7 minut.

*wersja z tuńczykiem- dodaj puszkę tuńczyka nie oddzielając z niego całej wody znajdującej się w puszce, jest ona pełna smaku, tak więc wzbogaci danie. Tuńczyka dodaj do warzyw na patelni na 4-5 minut przed zdjęciem dania z kuchenki.

*wersja z łososiem- w zależności od preferencji dodaj pokrojonego w kwadraciki, ok. 2cmx2cm, do potrawy w dowolnym momencie duszenia się warzyw na patelni. Wybierając tę wersję dania nie zapomnij o skropieniu dania sokiem z cytryny.

Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz