Dania z jej obecnością pojawiają się na naszych stołach coraz częściej, jest wiosenną alternatywą dla buraka. Popularne jest także zestawianie tych dwóch składników pod postacią chłodnika z botwiny oraz buraków.
Dziś moją propozycją jest wiosenna zupa z botwiny, która świetnie sprawdzi się jako danie główne. Dla mnie wystarczy podać ją z młodymi ziemniakami, jednak jako weekendowy obiad sprawdzi się w towarzystwie grillowanych warzyw, w moim przypadku są to szparagi, pamiętajcie aby korzystać z aktualnie dostępnych produktów. :)
Jeżeli Wasi mężczyźni nie wyobrażają sobie obiadu bez sztuki mięsa, ugotujcie dla nich pierś z indyka, u mnie przechodzą też jajka sadzone.
Składniki na zupę(średniej wielkości garnek):
>1-1,5l wody
>pęczek botwinki
>pęczek koperku
>śmietana 18%
>pół koncentrat barszczu Krakus
>łyżeczka cukru
>sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
>300 gram młodych ziemniaków
>pęczek szparag
Przygotowanie:
Gotujemy wodę w garnku, wkładamy do niego pokrojoną na małe kawałki botwinkę oraz przyprawy do smaku. Pozostawiamy zupę na małym ogniu na około 15 minut. Po tym czasie wlewamy do garnka połowę butelki koncentratu, wsypujemy łyżeczkę cukru. Po chwili stopniowo dolewamy śmietanę 18%, na koniec wzbogacamy zupę pokrojonym koperkiem. Smacznego :)
Jeżeli zostanie Wam zupa na następny dzień możecie urozmaicić Wasz jadłospis poprzez zamianę młodych ziemniaków na grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz