Kochani, wspólnie przebrniemy przez przygotowanie pysznej konfitury z rabarbaru.
Sprawdzi się ona jako składnik sałatek oraz dodatek do mięs. Szczególnie drobiu, zarówno tego bardziej pospolitego jak indyk, ale także bardziej wyszukanej gęsi czy kaczki-->koniecznie zastąpcie nią, oklepaną już żurawinę ;) )
Będzie idealna jako dodatek do ciasta drożdżowego, wypełnienie tarty czy babeczki.
Na śniadanie możemy ją zestawić z białym serem lub zbożowymi ciasteczkami. Taką konfiturę warto przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiczkach. Jednak, bez obaw jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut, dzięki czemu możemy pozwolić sobie na nią w każdej chwili.
Na zdjęciach znajdziecie konfiturę w oprawie wytrawnej oraz deserowej.
Jako danie wytrawne zestawiłam ją z wątróbką drobiową i karmelizowanymi ćwiartkami mini sałaty rzymskiej.
Do dzieła!
>4 gałęzie rabarbaru, ok. 0,5 kilograma
>50 gram masła
>5 łyżek cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Zaczniemy od pokrojenia rabarbaru na cienkie kawałeczki, ok. 1 cm
W rondelku rozgrzewamy przygotowaną porcję masła, po rozpuszczeniu się tłuszczu dodajemy 3/4 pokrojonego rabarbaru. Owoce posypujemy 3 łyżkami cukru, mieszamy, a następnie przykrywamy garnek pokrywką. Konfiturę zostawiamy 5 minut na średnim gazie, co jakiś czas mieszając składniki. Po upływie czasu dodajemy pozostały rabarbar oraz cukier. Ponownie zamieszajmy konfiturę. Wcześniej podgrzane owoce powinny już znacznie zmięknąć, zachowując swój pierwotny kształt. Konfiturę pozostawiamy na gazie przez kolejne 5 minut, systematycznie mieszając ją.
Po 10 minutach mamy gotową konfiturę.
Przygotowując rabarbarową słodkość pamiętajmy o dostosowaniu smaku oraz konsystencji do naszych osobistych upodobań. Moją propozycją jest słodka konfitura, przez której smak przedziera się naturalna kwaskowatość owocu. Dodatkowo uwielbiam, gdy konfitura nie jest papką, zaś można odnaleźć w niej pełne kawałki owoców.
Propozycja podania: Wątróbka drobiowa, karmelizowana mini sałata rzymska, w roli głównej konfitura rabarbarowa
Propozycja podania: ciastka z ziarnem, maliny, konfitura z rabarbaru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz