Gwarantuję, że ten przepis wejdzie na listę, nie tylko Waszych ulubionych ciast, ale także tych, które nie wymagają większego wysiłku.
Oto tajemnicza receptura mojej rodziny.
*Podaję proporcje na dwie brytfanki, uwierzcie jedna to za mało. :)
Możecie także podzielić uformowane ciasto na pół, robiąc jedno ciasto pełnowymiarowe oraz kilka drożdżówek. Pycha!
Składniki:
⚛ 600 gram mąki
⚛ pół szklanki cukru
⚛ 3 torebeczki suchych drożdży
⚛ 4 żółtka
⚛ szklanka mleka
⚛ pół kostki masła
⚛ !szczypta soli
kruszonka:
proporcje 2:1:1 warto o tym pamiętać na zaś ;)
⚛ 2 łyżki mąki
⚛ 1 łyżka cukru
⚛ 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ogrzewamy na parze 4 żółtka wraz z cukrem, mieszając miksturę. Na kolejnym palniku rozpuszczamy masło. Nie tracąc czasu ogrzewamy także mleko, tak aby nie było zbyt gorące.
Do naczynia(ja używam największego garnka, w przeciwieństwie do większości misek, jest bardziej stabilny) wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Kolejno dodajemy poddawane wcześniej obróbce termicznej składniki. Po połączeniu się składników, wyrabiamy ciasto. Aby uzyskać perfekcyjną konsystencję nie powinno to zająć więcej niż 10 minut.
Takie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po upływie czasu, zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 180 stopni, w trybie góra i dół.
Ciasto wkładamy do brytfanki, tak aby sięgało do połowy wysokości naczynia.
Warto pozostawić takie ciasto na kolejne 20-30 minut, aby mogło jeszcze nieco nabrać kształtów, jednak nie jest to konieczne.(mi bardzo rzadko udaje się zagospodarować te parę minut)
Na cieście wykładamy truskawki, oraz kruszymy kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, włączamy stoper, odliczamy 35 minut, i VOILA! Ciasto drożdżowe z truskawkami gotowe, smacznego!
Bułeczki:
wystarczy, że uformujesz z ugniecionego ciasto placki, na środku wyłożysz truskawki, po czym zamkniesz bułeczki, tak aby truskawka znalazła się w środku. Zachęcam do użycia kruszonki, także w przypadku bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz