W dzisiejszym poście powracamy do konkretów! Pierś z kurczaka w kremowym sosie na bazie śmietany 18%, kaparów oraz świeżego rozmarynu. Dosłownie cudo!
Mojego kurczaka podam dziś z gotowaną na patelni marchewką, oraz purée ziemniaczanym o wyjątkowej konsystencji.
Zapraszam!
Składniki: dla 2 osób
⚛ pierś z kurczaka
⚛ 250 ml śmietany 18%
⚛ 1/3 cebuli
⚛ garść kaparów
⚛ 3 ząbki czosnku
⚛ 30 ml białego wina
⚛ świeży rozmaryn
⚛ oregano
⚛ pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zaczniemy od zeszklenia cebuli na maśle. Na oddzielnej patelni podsmażamy kurczaka, wcześniej pokrojonego w kawałki( nieco mniejsze od klasycznego rozmiaru w sałatce Cezar).
Następnie przekładamy cebulę na patelnię z kurczakiem, dodajemy 250 ml śmietany 18%. Doprawiamy sos wszystkimi przyprawy, wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. W przypadku rozmarynu zachęcam do włożenia nie tylko drobno pokrojonych kawałków, ale także kilka mniejszych łodyg z liśćmi, które nadadzą bogatszego smaku. Pamiętajcie, aby nie używać zbyt dużo soli, ponieważ kolejnym krokiem jest dodanie kaparów, w których występuje ona naturalnie. Danie dusimy 5-10 minut na wolnym ogniu, po czym dolewamy białe wino. Pozwólmy wyparować alkoholowi, po czym pozostawmy kurczaka pod pokrywką na lekkim ogniu przez minimum 5 minut, dzięki czemu wszystkie składniki będą mogły połączyć się.
Przepis na purée :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz