Składniki:
jeden croissant
1 kiwi
dwa podłużne plastry sera gruyere (ok. 15-20 gram)
Nie przejmuj się przygotowaniem własnego ciasta francuskiego, zajęłoby to bardzo dużo czasu. Proponuję kupić croissanta w sklepie, choć pamiętaj o tym, aby zwrócić uwagę czy jest to francuski croissant, a nie rogal. Klasycznego croissanta kupisz na przykład w Lidlu, choć warto też przejść się do dobrej piekarni.
Przygotowanie:
Plastry sera powinny być średniej grubości bądź grubsze, ewentualnie możesz ułożyć je nakładając na siebie, aby mieć pewność, że smak sera nie będzie przytłoczony pozostałymi składnikami. Następnie pokrój kiwi z cienkie plastry. Natnij croissanta, tak aby powstała w nim kieszonka, którą wypełnisz wcześniej pokrojonymi składnikami.
Tak przygotowanego croissanta warto tostować, dzięki czemu ser lekko się rozpłynie, jednak nie jest to konieczna czynność, czasem nie warto przedłużać przygotowań. ;)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz