Składniki:
⚛200g czarnej soczewicy
⚛2 grupe krążki cebuli
⚛1,5 pomidora(ja użyłam jednego żółtego, oraz pół malinowego pomidora)
⚛0,5 zielonego kabaczka
⚛2 ząbki czosnku
⚛sól i pieprz do smaku
⚛łyżeczka musztardy
⚛łyżeczka octu balsamicznego
⚛kilka liści pietruszki
Przygotowanie:
Przelewamy zimną wodą soczewicę, wsypujemy do garnka z wodą, od czasu zagotowania się wody gotujemy ją na średnim ogniu 25 minut. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę wszystkie warzywa. Na patelni z oliwą, podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw oraz doprawiamy do smaku. Po upłynięciu 25 minut, odsączamy nadmiar wody od ugotowanej soczewicy, którą następnie dodajmy do warzyw na patelni. Patelnię zdejmujemy z gazu, do składników na niej podgrzanych dodajemy ocet balsamiczny oraz musztardę, wszystko mieszamy.
SMACZNEGO! :)
Na zdjęciu: ośmiornica
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz