sobota, 5 września 2015

Sałatka z czarną soczewicą

Witajcie, w dzisiejszym poście przepis na znakomitą czarną soczewicę z warzywami. Taką sałatką możemy się delektować zarówno na zimno jak i zaraz po jej przygotowaniu-na ciepło.



Składniki:
200g czarnej soczewicy
2 grupe krążki cebuli
1,5 pomidora(ja użyłam jednego żółtego, oraz pół malinowego pomidora)
0,5 zielonego kabaczka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka musztardy
łyżeczka octu balsamicznego
kilka liści pietruszki



Przygotowanie:
Przelewamy zimną wodą soczewicę, wsypujemy do garnka z wodą, od czasu zagotowania się wody gotujemy ją na średnim ogniu 25 minut. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę wszystkie warzywa. Na patelni z oliwą, podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw oraz doprawiamy do smaku. Po upłynięciu 25 minut, odsączamy nadmiar wody od ugotowanej soczewicy, którą następnie dodajmy do warzyw na patelni. Patelnię zdejmujemy z gazu, do składników na niej podgrzanych dodajemy ocet balsamiczny oraz musztardę, wszystko mieszamy.
SMACZNEGO! :)




                                                                Na zdjęciu: ośmiornica









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz