W dzisiejszym poście proponuję kolejne wydanie kaszy perłowej. Coraz chętniej sięgamy po lżejsze produkty, dzięki którym łatwiej jest nam przetrwać upalne dni. Na lokalnych straganach jest w czym wybierać, więc jeżeli w moim przepisie nie znajdziecie Waszego ulubionego składnika, zachęcam Was do własnej interpretacji tego dania!
Do dzieła!
Składniki: dla 2 osób
⚛torebka kaszy perłowej
⚛3 rzodkiewki
⚛2 średnie marchewki
⚛1 pomidor malinowy
⚛1 mała sałata lodowa
⚛garść pestek dyni
⚛pół cukinii
⚛pieprz cytrynowy
⚛łyżka cukru trzcinowego
⚛2 łyżki octu jabłkowego
⚛olej kokosowy( alternatywnie olej rzepakowy)
Przygotowanie:
Zagotowujemy torebkę kaszy perłowej zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Pokrojoną marchew w 0,5 cm szerokości krążki umieszczamy na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym. Następnie kroimy rzodkiew, cukinię oraz pomidora w małą kostkę, odkładamy na bok. Kroimy twardszą(środkową) część sałaty lodowej. Odczekujemy 7 minut od włożenia marchewki na patelnię, po upływie tego czasu możemy dołożyć resztę warzyw na patelnię. Dzięki temu wszystkie warzywa będą miały podobną strukturę. Po upływie 4-5 minut reszta warzyw powinna być tak samo miękka jak marchew, dodajemy pieprz cytrynowy oraz ocet jabłkowy. Mieszamy wszystkie warzywa, wykańczamy je pestkami dyni.
Danie podajemy na patelni. Na jej środku robimy wolną przestrzeń(podobnie jak na żółtko w kopcu mąki robiąc ciasto), umieszczamy tam kaszę perłową.
Dla dekoracji możemy posypać jeszcze kilkoma pestkami dyni oraz ziarnami cytrynowego pieprzu.
Jako dodatek w postaci białka, polecam podanie kaszy z marynowaną piersią kurczaka. http://gastrogastro.blogspot.com/2015/07/kurczak-w-5-minutowej-marynacie.html?m=1
Kurczak w marynacie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz