wtorek, 7 czerwca 2016

ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Witajcie!
Nastał wielki COMEBACK! Mam nadzieję, że czekaliście na nowe przepisy z utęsknieniem. :)
Z mojej strony mogę Was zapewnić, że wracam z nową dawką przepisów.
Chciałam, aby ten pierwszy przepis po tak długiej przerwie był wyjątkowy. Wyszło na to, że z pewnością jest wyjątkowo prosty, ale na pewno niebanalny w smaku.
Dzisiaj zachęcę Was do ugotowania bardzo prostej i pełnej aromatów zupy z białej kapusty.
Przede wszystkim ta zupa jest bardzo lekka, możecie podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dlatego to idealny wybór na letni posiłek.



   


Konkrety:
(Składniki na duży garnek, ok. 3 litry)

łyżeczka oleju(polecam w tym przypadku użyć oleju kokosowego lub rzepakowego)
0,5 dużej główki białej kapusty(lub 3/4 średniej)
1 czerwona cebula
2 marchewki
2 pietruszki
2 liście laurowe
1,5 łodygi selera naciowego
pieprz, sól, granulowany czosnek do smaku
0,5 pora
0,5 pęczka koperku



                                                


Przygotowanie:


Ogrzej garnek wraz z rozpuszczonym na jego spodzie olejem.
Przekrojoną na pół i obraną cebulę, pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę wrzuć na olej, tak aby lekko skwierczało. Po chwili zalej warzywa przegotowaną wodą( użyj maksymalnej pojemności czajnika). Dodaj liście laurowe oraz granulowany czosnek.
Zmniejsz stopień grzania, po czym dodaj poszatkowaną na średniej wielkości prostokąty białą kapustę, pokrojonego w średniej szerokości paski selera oraz połowę pora.
Dolej pozostałą część wody, tak aby wraz ze składnikami stanowiła ok. 3 litrów.
Gotuj wszystko ok. 40 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj ze świeżo skrojonym koperkiem.




                  SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz