Składniki: dla dwóch osób
4-6 filetów z soli
2-3 pomidory
pół cytryny
pół łyżeczki cynamonu
kilka gałązek koperku
2-3 płaskie łyżeczki mieszanka ziół prowansalskich
pieprz, sól
Podaj z: młodymi ziemniakami z wody oraz fasolką szparagową
Wykonanie:
Kochani, zaczynamy od pokrojenia pomidora w średniej wielkości trójkąciki(zobaczcie moją wersję na zdjęciu), na patelnię o szerokiej średnicy wlewamy nie więcej niż 100 ml wody. Ilość wody zależy od wielkości patelni, ma ona przykryć całą powierzchnię naczynia. Następnie zaczynamy podgrzewać pomidory, doprawiamy je cynamonem, ziołami, solą i pieprzem. Po kilku minutach układamy na pomidorach filety z soli, skraplamy sokiem z cytryny oraz posypujemy drobno pokrojonym koperkiem, przykrywamy pokrywką.
Po upływie 10 minut ryba będzie gotowa.
Zapraszam do stołu! :)
Poniżej wersja bez pomidorów i czasem zbędnej "otoczki", sola na parze pod liśćmi bazylii i szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz